Jean OckeghemJean OCKEGHEM was een van de meest briljante componisten van de 15de eeuw. Hij was de eerste kapelaan van koning Karel VII van Frankrijk en dankzij de gulheid van die vorst werd hij vanaf 1459 ook schatbewaarder van de abdij van Sint-Maarten in Tours. Hij bleef ook bij de opvolgers van Karel VII in dienst: Lodewijk XI (1461-1483) en Karel VIII (1483-1498).

Tot voor kort moest men zich beperken tot hypotheses over zijn geboorteplaats. Lange tijd werd aangenomen dat hij afkomstig was uit Dendermonde of zelfs Beuken.

Een recente ontdekking van Mijnheer Daniel Van Overstraeten toont echter ontegenzeglijk aan dat Jean Ockeghem in Saint-Ghislain werd geboren.
Om de nagedachtenis aan Jean Ockeghem geregeld te vieren organiseert de Stad Saint-Ghislain sinds 2002 een festival van de polyfonie.

Ieder jaar vindt in oktober het Festival ECHO plaats. Het biedt de hartstochtelijke muziekliefhebbers de mogelijkheid de vele uitdrukkingen van polyfonie te smaken, dus de meerstemmige gezangen. De drie concerten voor de inwoners van Saint-Ghislain en omstreken zijn doorspekt met classicisme, originaliteit en moderniteit en onderscheiden zich in de eerste plaats door hun uitzonderlijke kwaliteit.

Meer informatie: www.festivalecho.be

Verantwoordelijk voor de website : schepencollege van de stad Saint-Ghislain
Stadbestuur : rue de Chièvres, 17 – 7333 Saint-Ghislain (Tertre)
T : + 32 (0)65 76 19 00 – F : + 32 (0)65 76 20 00 – E : info@saint-ghislain.be